133. Gélé på kalvfötter

Lästext

Gélé på kalvfötter

1 Man tager 4 kalvfötter, kokar dem tills håren gå av, sedan tages de upp och rensas, därefter slås ett stop söt mjölk i en förtent panna, fötterne lägges däruti straxt och kokas. När de äro väl kokade, tages utav mjölken med en silversked, och proberas om det vill stagna. När man tycker att det är nog kokat och stadigt, blandas något fint stött mandel samt socker i mjölken. Sedan slås det i en tyskskål eller mått och när det är stadigt slås på ett|50||87| fat och anrättas med sötmjölk eller vin.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Giele på Kalffötter.

    Man tager 4 Kalffötter, kokar dem tills håren gå af, sedan tages dhe upp och ränsas, därefter slås ett Stop söt miölck ien förtent panna, fötterne lägges däruthi straxt och kokas. När dhe äro wäll kokade, tages uthaf miölcken med en Silfwerskied, och proberas om det will stagna. När man tycker att det är nog Kokat och stadigt, blandas något fint stött mandell samt såcker i Miölcken, Sedan slås det i en Tyskskåhl eller Mått och när det är stadigt slås på ett|50||87| fath och anrättas med Sötmiölck eller Wijn.