142. Fyllda äpplen med deg omkring

142. Fyllda äpplen med deg omkring

Lästext

Fyllda äpplen med deg omkring

1 Tag stora friska äpplen, skala dem, gröp ur dem, men akta att det intet bliver hål på dem mer än på en ända, tag en handfull söt mandel stött, tag 3 ägg, nog socker, korinter, muskot, 4 skedblad söt grädda eller mjölk, små skuren suckat, tag några små äpplen 3 eller 4, skala och riv dem på rivjärn, riven semla, 2 à 3 skedblad franskt vin, märg eller njurtalg eller skirat smör, blanda väl tillhopa och fyll äpplerna, tag ½ stop söt mjölk, 5 eller 6 ägg vispa tillhopa gör en tjock deg, välta äpplena däruti, och koka uti skirat smör till dess de bli väl bruna och gulaktiga riv socker över så äro de färdige.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fyllda Äplen med deeg omkring.

    Tag stora friska äplen, skala dem, gröp uhr dem, men achta att det intet blifwer håhl på dem mer än på en ända, tag en hand full söt Mandell stött, tag 3 ägg, nog såcker, Corinter, Muskot, 4 skiedblad söt grädda ell[er] Miölck, små skuren Succat, tag några små äplen 3 ell[er] 4, skala och rif dem på rifjern, rifwi sämbla, 2 a 3 skiedblad franskt wijn, märg ell[er] niurtalg el[ler] skirt smör, blanda wäll tillhopa och fyll äplerna, tag ½ stop söt miölck, 5 eller 6 ägg wispa tillhopa giör en tiock deg wälta äplena däruthi, och koka uthi skirdt smör till dess dhe bli wäll bruna och guhlachtiga rif Såcker öfwer så äro dhe färdige.