Lästext
Stockfiskpastej
1 Först tages god och vit stockfisk, klappas väl mjuk och lägges i blöt i sjövatten halvtannat dygn, sedan tages fisken upp, och allena doppas i svag kallgjord lut, straxt lägges fisken i sjövatten igen, fisken skall icke doppas i luten förrän ett par timmar innan han skall kokas, sedan han är väl klappad, har legat i blöt och är väl mjuk, tages han ifrån skinnet och alla benen utur och kokas på vanligit sätt, sedan han är kokad rensas han och kokas i söt grädda, smör, peppar och muskotblomma, så tages av samma fisk förrän han stuvas och hackas väl sönder, blandas upp med 4 eller 5 ägg, tages halvparten vitarne bort, litet söt mjölk eller grädda vid pass ½ kvarter rivit bröd, peppar, muskotblomma, litet salt, göres så klimpar därav, och den hackade fisken som så utblan|55||92|dad är, görs små klimpar som kokas uti smör i en panna att de blir gulbruna, så tages murklor och förvälles i vatten, första vattnet slås bort, sedan slås intet vatten därpå som murklorna kokas uti, och lägges ett gott stycke smör därtill som de stuvas med, sedan göres en tårtedeg som läggas i botten på fatet eller i en panna, och lägges så in varvtals, först av den hela stuvade fisken, sedan klimpar och murklor, åter fisk så länge det räcker, lägges så lock på av tårtdegen, sättes så i ugnen att gräddas. När han bärs på bordet så skärs han upp, är han för torr, så gör en soppa av söt grädda och ett par äggulor, litet smör kokas till det blir samtjockt, röres väl medan det kokas, slås i pastejet och socker över.