140. Stockfiskpastej

Lästext

Stockfiskpastej

1 Först tages god och vit stockfisk, klappas väl mjuk och lägges i blöt i sjövatten halvtannat dygn, sedan tages fisken upp, och allena doppas i svag kallgjord lut, straxt lägges fisken i sjövatten igen, fisken skall icke doppas i luten förrän ett par timmar innan han skall kokas, sedan han är väl klappad, har legat i blöt och är väl mjuk, tages han ifrån skinnet och alla benen utur och kokas på vanligit sätt, sedan han är kokad rensas han och kokas i söt grädda, smör, peppar och muskotblomma, så tages av samma fisk förrän han stuvas och hackas väl sönder, blandas upp med 4 eller 5 ägg, tages halvparten vitarne bort, litet söt mjölk eller grädda vid pass ½ kvarter rivit bröd, peppar, muskotblomma, litet salt, göres så klimpar därav, och den hackade fisken som så utblan|55||92|dad är, görs små klimpar som kokas uti smör i en panna att de blir gulbruna, så tages murklor och förvälles i vatten, första vattnet slås bort, sedan slås intet vatten därpå som murklorna kokas uti, och lägges ett gott stycke smör därtill som de stuvas med, sedan göres en tårtedeg som läggas i botten på fatet eller i en panna, och lägges så in varvtals, först av den hela stuvade fisken, sedan klimpar och murklor, åter fisk så länge det räcker, lägges så lock på av tårtdegen, sättes så i ugnen att gräddas. När han bärs på bordet så skärs han upp, är han för torr, så gör en soppa av söt grädda och ett par äggulor, litet smör kokas till det blir samtjockt, röres väl medan det kokas, slås i pastejet och socker över.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ståckfisk Pastei.

    Först tages god och hwijt Ståckfisk, klappas wäll miuk och lägges i blöt i Siöwatn halftannat dygn, sedan tages fisken up, och allena doppas i swag Kallgiord Luut, straxt lägges fisken i Siöwatn igen, fisken skall icke dåppas i Luten förän ett par timar innan han skall kokas, sedan han är wäll klappad, har legat i blöt och är wäll miuk, tages han i från skinnet och alla benen uthur och kokas på wanligit sätt, sedan han är kokad ränsas han och kokas i söt grädda, Smör Peppar och Muskot blomma, så tages af sam[m]a fisk förän han stufwas och hackas wäll sönder, blandas up med 4 eller 5 ägg, tages halfparten hwitarne bårt, litet söt miölck el[ler] grädda wid pass ½ qwarter rifwit bröd, Peppar, Muskotblom[m]a, litet salt, giöres så klimpar däraf, och den hackade fisken som så utblan|55||92|dad är, giörs små klimpar som kokas uthi smör i en panna att dhe blir guhlbruna, så tages murcklor och förwälles i watn, första watnet slås bårt, sedan slås intet watn därpå som Murklorna kokas uthi, och lägges ett godt stycke smör därtill som dhe stufwas med, sedan giöres en tårtedeg som läggas i botn på fatet eller i en panna, och lägges så in hwarftahls, först af den hela stufwade fisken, sedan Klimpar och Murklor, åther fisk så länge det räcker, lägges så låck på af tårtdegen, sättes så i ugnen att gräddas. När han bärs på bordet så skiärs han upp, är han för tårr, så giör en såppa af söt grädda och ett par äggeguhlor, litet smör kokas till det blir samtiockt, röres wäll medan det kokas, slås i Pastejet och Såcker öfwer.