Lästext
Ostkaka
1 Tag 7 kannor morgonmjölk, sättes på elden och värmes väl varmt, intet att hon brännes om man doppar fingret uti, tag 2 ägg med vitarne, efter var kanna vispa väl sönder, tages ett strukit skedblad vetemjöl till var kanna, slå litet av mjölken till äggen vispas och slås straxt i den varma mjölken och vispas tillsammans, slå löpvattnet däruti och rör sakta omkring och lät det stå litet tills mjölken har lupit ihop, sedan tag upp osten med ett durkslag och lägg i ett mässingsmullöga eller|77||114| något att vasslan rinner av, låter ostkakan kokas i ugnen, men slår osten i 2 eller 3 mullögon, när hon är kokad en stund, så tages hon ur ugnen och slås vasslan av, men intet allt, enär hon blir bra brun, så tager man henne ur ugnen och slår allt i ett mullöga, att det blir en tjock laka, när man sätter henne i ugnen, tager man ett stop sötgrädda, allt som hon är stor till, sätter den på elden med nog stött kanel och socker, litet mer än ½ marker färskt smör, det röres allt stadigt och kokas, att han blir tjock som en välling, den soppan slås varvtals på och kokas i kakan, när hon har kokat en stund, så tages hon ut och slås mera på, sedan hon är vänd att kakan har blivit brun, så makar man henne på ett fat och slår så mera soppa på, man kan och lägga ostkakan på ett fat när hon skall vändas, och låta henne gräddas där på, och soppa emellan vart varv. När hon gräddas på fat, kan man få henne helare, man kan och taga bara äggulor, då skall tagas 2 gulor för vart ägg, när man vill hava ostkaka till afton, så lägges löpet i vatten om morgonen. Men vill man hava till middagen, så|78||115| lägg det i vatten över natten i ett halvstop vatten, emot man skall slå löpvattnet uti, skall man sätta skålen vid elden att det blir varmt, ugnen måste vara så varm som till en bakning.