173. Ostkaka

Lästext

Ostkaka

1 Tag 7 kannor morgonmjölk, sättes på elden och värmes väl varmt, intet att hon brännes om man doppar fingret uti, tag 2 ägg med vitarne, efter var kanna vispa väl sönder, tages ett strukit skedblad vetemjöl till var kanna, slå litet av mjölken till äggen vispas och slås straxt i den varma mjölken och vispas tillsammans, slå löpvattnet däruti och rör sakta omkring och lät det stå litet tills mjölken har lupit ihop, sedan tag upp osten med ett durkslag och lägg i ett mässingsmullöga eller|77||114| något att vasslan rinner av, låter ostkakan kokas i ugnen, men slår osten i 2 eller 3 mullögon, när hon är kokad en stund, så tages hon ur ugnen och slås vasslan av, men intet allt, enär hon blir bra brun, så tager man henne ur ugnen och slår allt i ett mullöga, att det blir en tjock laka, när man sätter henne i ugnen, tager man ett stop sötgrädda, allt som hon är stor till, sätter den på elden med nog stött kanel och socker, litet mer än ½ marker färskt smör, det röres allt stadigt och kokas, att han blir tjock som en välling, den soppan slås varvtals på och kokas i kakan, när hon har kokat en stund, så tages hon ut och slås mera på, sedan hon är vänd att kakan har blivit brun, så makar man henne på ett fat och slår så mera soppa på, man kan och lägga ostkakan på ett fat när hon skall vändas, och låta henne gräddas där på, och soppa emellan vart varv. När hon gräddas på fat, kan man få henne helare, man kan och taga bara äggulor, då skall tagas 2 gulor för vart ägg, när man vill hava ostkaka till afton, så lägges löpet i vatten om morgonen. Men vill man hava till middagen, så|78||115| lägg det i vatten över natten i ett halvstop vatten, emot man skall slå löpvattnet uti, skall man sätta skålen vid elden att det blir varmt, ugnen måste vara så varm som till en bakning.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ost Kaka.

    Tag 7 Kannor Morgon Miölck, sättes på elden och wärmes wäll warmt, intet att hon brännes om man doppar fingret uthi, tag 2 ägg med hwitarne, efter hwar kanna wispa wäll sönder, tages ett strukit skiedblad hwetemiöhl till hwar kanna, slå litet af miölcken till äggen wispas och slås straxt i den warma Miölcken och wispas tillsammans slå löpwatnet däruthi och rör sachta omkring och lät det stå litet tills Miölcken har lupit i hop, sedan tag up Osten med ett durchslag och läg i ett Mässings Mullöga eller|77||114| något att wasslan rinner af, låter Ostkakan kokas i ugnen, Men slår osten i 2 eller 3 Mullögon, när hon är kokad en stund, så tages hon uhr ugnen och slås wasslan af, men intet alt, enär hon blir bra brun, så tager man henne uhr ugnen och slår alt i ett Mullöga, att det blir en tiåck laka, när man sätter henne i ugnen, tager man ett stop söt grädda, alt som hon är stor till, sätter den på elden med nog stött Kaneel och Såcker, litet mer än ½ Marcker färskt smör, det röres alt stadigt och kokas, att han blir tiåck som en wälling, den soppan slås hwarf tahls på och Kokas i Kakan, när hon har Kokat en stund, så tages hon uth och slås mera på, sedan hon är wänd att kakan har blifwit brun, så makar man henne på ett Fath och slår så mera såppa på, man kan och lägga Ostkakan på ett fath när hon skall wändas, och låta henne gräddas där på, och såppa emellan hwart hwarf, När hon gräddas på fath, kan man få henne helare, man kan och taga bara äggeguhlor, då skall tagas 2 gulor för hwart ägg, när man will hafwa ostkaka till afton, så lägges löpet i watn om Morgonen, Men will man hafwa till Middagen, så|78||115| läg det i watn öfwer natten i ett half Stop watn, emot man skall slå löpwatnet uthi, skall man sättia skålen wid elden att det blir warmt, ugnen måste wara så warm som till en bakning.