253. Recept till brännvinsdestillation

Lästext

|171|

Recept till brännvinsdestillation

1 Till 5 kannor brännvin tages

2 8 lod citronskal

4 lod rosmarin

2 lod violrot

2 lod angelika

4 lod anis

3 som sönderskäres och stötes helt fina samt lägges uti brännvinskagget att blötas några dar förr än klarningen sker. 2 ½ kanna tages härav, som blir ganska starkt och välsmakande, och det övriga blir sämre som kan prövas efter gradtalen. Nota bene pomeransskal tros vara bättre än citrons. Att märka: Detta brännvin får då det blir äldre särdeles icke god smak.

4 Annat sätt till 12 kannor finkel

5 ¾ skålpund pomeransskal.

¼ skålpund fänkål.

1 lod vit kanel.

¼ skålpund violrot.

6 Item till 6 kannor

7 1 skålpund pomeransskal

¼ skålpund fänkål är något för stark smak

8 härav fås 7 ½ stop välsmakande sprit, prefereras framför de förra.

9 Item

10 Sönderstötte björkkol lagde att blötas 14 dagar på finkel och därefter destillerade gör god smak - försätt.

|172|

11 Item

12 Mogna rönnbär lagde på sprit förorsaka en vinsmak.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |171|

    Rect til Bränvins Distilation

    til 5 Kr Bn tages

    8 Lod Citron skal

    4 Lod Rosen marin

    2 Lod fiol Rot

    2 Lod angelika

    4 Lod Anis

    som sönderskäres och stötes helt fina samt lägges uti Bränvins Kagget at blötas några dar förr än Klarningen sker. 2 ½ Ka tages häraf, som blir ganska starckt och välsmakande, och det öfriga blir sämre som kan pröfvas efter gradtalen NB Pomerantsskal tros vara bättre än Citrons. att märcka: Detta Bn får då det blir äldre särdeles icke god smak.

    annat Sätt til 12 Kr fincke[l]

    ¾ ℔ Pom: skal.

    ¼ ℔ Fenkål.

    1. lod Vit Canel.

    ¼ ℔ Viol Rot.

    Item til 6 Kr

    1: ℔ Pom: skal

    ¼ ℔ fenkol är något för starck smak

    häraf fås 7 ½ stop välsmakande sprid, prefereras framför de förra

    Item

    Sönderstötte Björk kåll lagde at blötas 14 dagar på finkel och derefter distilerade giör god smak - försätt

    |172|

    Item

    mogna Rönbär lagde på Spri förordsaka en Vinsmak.