Lästext
Recept till brännvinsdestillation
1 Till 5 kannor brännvin tages
2 8 lod citronskal
4 lod rosmarin
2 lod violrot
2 lod angelika
4 lod anis
3 som sönderskäres och stötes helt fina samt lägges uti brännvinskagget att blötas några dar förr än klarningen sker. 2 ½ kanna tages härav, som blir ganska starkt och välsmakande, och det övriga blir sämre som kan prövas efter gradtalen. Nota bene pomeransskal tros vara bättre än citrons. Att märka: Detta brännvin får då det blir äldre särdeles icke god smak.
4 Annat sätt till 12 kannor finkel
5 ¾ skålpund pomeransskal.
¼ skålpund fänkål.
1 lod vit kanel.
¼ skålpund violrot.
6 Item till 6 kannor
7 1 skålpund pomeransskal
¼ skålpund fänkål är något för stark smak
8 härav fås 7 ½ stop välsmakande sprit, prefereras framför de förra.
9 Item
10 Sönderstötte björkkol lagde att blötas 14 dagar på finkel och därefter destillerade gör god smak - försätt.
|172|11 Item
12 Mogna rönnbär lagde på sprit förorsaka en vinsmak.