216. Att bränna mandlar

Lästext

Att bränna mandlar

1 Man tager 1 skålpund socker till 1 skålpund mandel, sockret slår man 3 halvstop vatten uti en malmgryta att smältas, sedan sättes grytan på en stark koleld och kokas bra till dess det bliver sirap så tjock som en välling, då slås mandelen uti och röres med en bred kort skumslev hel fort till dess det sockrar sig, då rör och öser man med all makt och skakar mandlarne av sleven, så att de intet mycket gå tillhopa, sedan de ha fått mycket socker på sig tager man dem av elden och skiljer dem åt helt fort, man slår dem då i ett durkslag, sedan slås de i grytan igen med stark eld under allt som förr röres skakas och brännes, sedan slår man litet vatten uppå dem och rörer fort till dess allt sockret är på dem, och de är väl bruna och torra, då tages grytan av elden och röres till mesta hettan är av, då slås de på durkslaget och sållas det lösa sockret av dem, då äro de färdige.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att Bränna Mandlar.

    Man tager 1 Skåhlpund Såcker till 1 skåhlpund Mandell, Såckret slår man 3 half stop watn uthi en Malmgryta att smältas, sedan sättes grytan på en starck Kohleld och Kokas bra till dess det blifwer Sirap så tiåck som en wälling, då slås Mandelen uthi och röres med en bred kort skum slef hel fort till dess det Såckrar sig, då rör och öser man med all mackt och skakar Mandlarne af slefwen, så att dhe intet mycket gå tillhopa, sedan dhe ha fått mycket Såcker på sig tager man dem af elden och skilljer dem åth helt fort, man slår dem då i ett durchslag, sedan slås dhe i grytan igen med starck eld under alt som förr röres skakas och brännes, sedan slår man litet watn uppå dem och rörer fort till dess alt Såckret är på dem, och dhe äro wäll bruna och tårra, då tages grytan af elden och röres till mästa hetan är af, då slås dhe på durch slage[t] och sållas det lösa såckret af dem, då äro dhe färdige.