Lästext
Att bränna mandlar
1 Man tager 1 skålpund socker till 1 skålpund mandel, sockret slår man 3 halvstop vatten uti en malmgryta att smältas, sedan sättes grytan på en stark koleld och kokas bra till dess det bliver sirap så tjock som en välling, då slås mandelen uti och röres med en bred kort skumslev hel fort till dess det sockrar sig, då rör och öser man med all makt och skakar mandlarne av sleven, så att de intet mycket gå tillhopa, sedan de ha fått mycket socker på sig tager man dem av elden och skiljer dem åt helt fort, man slår dem då i ett durkslag, sedan slås de i grytan igen med stark eld under allt som förr röres skakas och brännes, sedan slår man litet vatten uppå dem och rörer fort till dess allt sockret är på dem, och de är väl bruna och torra, då tages grytan av elden och röres till mesta hettan är av, då slås de på durkslaget och sållas det lösa sockret av dem, då äro de färdige.