225. Fransyska limpor

Lästext

Fransyska limpor

1 Degen slås i holken sent om aftonen av skrätt rågmjöl med salt och kummin, om morgonen bittida göres han upp något lösare än limpadeg. När han har jäst knådas han upp och lägges i skålar, får heller intet jäsa mycket i skålarne|105||142| utan rätt som han tar på att jäsa sättes han i ugnen och pickas då de strykes över med ägg och dricka tillsammans och strös kummin över dem.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fransyska Limpor.

    Degen slås i hållcken sent om aftonen af skrädt Råg miöhl med Salt och Kuming, om mårgonen bittida giöres han up något lösare än limpadeg, när han har jäst knådas han upp och lägges i skåhlar, får heller intet jäsa mycket i skåhlarne|105||142| uthan rätt som han tar på att jäsa sättes han i ugnen och pickas då dhe strykes öfwer med ägg och dricka tillsammans och strös Kuming öfwer dem.