Lästext
Risbakelsen
1 Tag 8 ägg, vispa väl sönder, tag ett äggskal och mät mjölken när äg|59||96|gskalet är itu slagit, tag 2 äggskal mjölk emot vart ägg, blanda gott vetemjöl med mjölken och äggen att det blir en tunn pannkakedeg, så tjock, att när man tager upp vispen det knappt synes ringar efter, tag en form som är gjord av bleck, som kallas bissbakelsebyssan, och slå den full med smör som bakelsen skall koka uti, och slå straxt ur den det samma smöret, slå straxt den degen som är tillvispad i formen men intet mer än väl halv, sätt lock på samma bysse och koka i en vattengryta, men vattnet skall icke stå över dosan. Kokat så länge, att degen är väl stannat, sedan slås han där ur och lät bli kall, smörjas dosan på nytt med skirat smör och slås däruti och kokas uti vatten, sedan bakelsen är kall, skäres han i vad form man vill hava honom och kokat i skirat smör. Riv socker över så är det färdigt.