251. Pichink

Lästext

Pichink

1 Man tager klyvd oxrygg och krossar benen väl sönder, hackar köt[tet] med en kniv, strö över med peppar och salt, lägges på halstret att stekas, skär man sönder lök och kokar i vatten, slår däruti, litet vin, socker, muskot, ansjovis, sur strömming, redes av med smör och mjöl eller om man vill krama sönder lök i smör och slå på pichink är och gott.

|161| |162| |163| |164| |165| |166| |167| |168|

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Pitskinck.

    Man tager klyfd Oxerygg och Kråssar benen wäll sönder, hackar Kiöt[tet] med en knif, strö öfwer med Peppar och salt, lägges på halstret att stekas, skiär man sönder löök och Kokar i watn, slår däruthi, litet Wijn; Såcker Muskot Ansiovis, Sur ströming, redes af med Smör och miöhl eller om man will krama sönder lök i smör och slå på Pitskinck är och godt.

    |161| |162| |163| |164| |165| |166| |167| |168|