102. Att färga svart

Lästext

Att färga svart

1 Till 1 skålpund garn tag 2 lod galläpplen och 2 lod gul bresilja, koka det tillsammans ½ timma i 4 kannor vatten, men lägg bresiljan i en påsa, och|29||66| lät så garnet koka 1 timma, sedan tag garnet upp och lägg 4 lod brun bresilja i samma påsa, och slå ännu ½ kanna vatten därtill och lät det ½ timma koka, lägg så garnet åter däri och låt det 1 timma koka, sedan tager man det upp igen, och lägger däri 12 lod annan eller 8 lod engelskt vitriol och det rörer man braf om, låter det en timma koka tillika med garnet, men tillförenne, lägger man 2 lod spanskgröna uti litet vatten, och när garnet, nog kokat haver, så tager man det upp och slår spanskgrönan uti, rörandes väl om det, och lägger garnet åter igen däri och koka ½ timma helt sakta, och under kokningen skall det flitigt omvändas, sedan tager man det upp, och när det är kallt sköljes det.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att Färga Swart.

    Till 1 ℔ garn tag 2 lod galläplen och 2 lod guhl Brisillia, koka det tillsammans ½ tima i 4 Kannor watn, men lägg brisilian i en påsa, och|29||66| lät så garnet koka 1 tima, sedan tag garnet upp och lägg 4 lod brun Brisillja i samma påsa, och slå ännu ½ Kanna watn därtill och lät det ½ tima Koka, lägg så garnet åter thäri och låt det 1 tima Koka, sedan tager man det up igen, och lägger däri 12 lod annan eller 8 lod Engelskt Victriol och det rörer man braf om, låter det en tima koka tillika med garnet, men tillförenne, lägger man 2 lod spanskgröna uthi litet watn, och när garnet, nog kokat hafwer, så tager man det upp och slår spansk grönan uthi, rörandes wäll om det, och lägger garnet åther igen däri och koka ½ tima helt sachta, och under kokningen skall det flitigt omwändas, sedan tager man det upp, och när det är kalt skölljes det.