228. Raspebröd av vetemjöl

Lästext

Raspebröd av vetemjöl

1 Tag två ägg med vitan och 6 bara|106||143| gulor, 4 skedblad jäst eller något mer, 3 skedar skirat smör och 3 stop mjölk, knåda honom intet mycket hård, vispas som en semledeg. Den som vill baka avlånga bröd, skall välta degen lång och bred som en hand, skär snett över så långa som man vill hava dem, den som vill hava dem trinda, skall ösa degen upp i två skålar, som först mjölas uti, sen slås degen i bemälde skålar att jäsa, när den är jäsin, sättes eller slås hon på grisslan och gräddas, till dess den blir brun. Raspa den sen i kring med ett rivjärn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Raspebröd af Hwetemiöhl.

    Tag twå ägg med hwitan och 6 bara|106||143| guhlor, 4 Skiedblad jäst eller något mehr 3 skiedar skirdt Smör och 3 stop miölck, knåda honom intet mycket hård, wispas som en Simlodeg, den som will baka aflånga bröd, skall wälta degen lång och bred som en hand, skiär snet öfwer så långa som man will hafwa dem, den som will hafwa dem trinda, skall ösa degen up i twå skåhlar, som först miöhlas uthi, sen slås degen i bemd skåhlar, att jäsa, när den är jäsin, sättes eller slås hon på gisslan och gräddas, till dess den blir brun, raspa den sen i kring med ett Refjärn.