163. Frikadeller av gädda

Lästext

Frikadeller av gädda

1 Tag en gädda vid pass 2 marker, flå och tag alla benen ur, skölj blodet väl utur, skär tärningar därav, tag njurtalg, skär i tärningar, så mycket talg som fisk, hacka talgen förrän gäddan, sedan hacka det tillhopa att det blir som en deg, tag 6 äggular, 3 vitor, persilja, peppar, muskotblomma, riven citronskal, rivit bröd, söt mjölk 1 kvarter, salt, 3 skedblad skirat smör, vin göres tjockt att det håller tillhopa rullas i vad form man behagar, med våta händer, doppade i vin eller mjölk.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Frikadeller af Giädda.

    Tag en giädda wid pass 2 mkr flå och tag alla benen uhr, skiölg blodet wäll uthur, skiär tärningar däraf, tag niur talg skiär i tärningar, så mycket talg som fisk, hacka talgen förän giäddan, sedan hacka det tillhopa att det blir som en deeg, tag 6 äggeguhlar, 3 hwitor, Pärsillja Peppar, Muskotblomma, rifwen Citron skahl, rifwit bröd, sött Miölck 1 qwarter, salt 3 skiedblad skirdt smör, wijn giöres tiockt att det håller tillhopa rullas i hwad form man behagar, med wåta händer, dåppade i wijn eller Miölck.