239. Björklaka

Lästext

Björklaka

1 Tag björklaka så mycket du kan få på en dag om görligit är. Han tages i rena stenkäril eller trä, när han rinner som bäst, slå honom i en kittel, lägg däruti 1 ½ skålpund socker till 3 kannor björklaka, är sockret grovt tager man 2 skålpund, rör sockret väl när det sättes på elden, lät det koka med sakta eld och skumma det väl till dess ⅓ är inkokat, slå uti några äggvitor som taga åt sig grumlet vid det kokar, så lägg hel kanel uti efter behag. Till en halvtunnsså björklaka, tages 5 citroner, dem skär man tvärt igenom och kärnan tages bort och kokas med det andra, slå det sedan|117||154| i en så, till dess det blir sommarlugnt, stek 5 briska äpplen, fyll dem med jäst som intet är besk, lägg dem i björklakan och täck övermåttan väl till med kläder och snör till med rep, lät det stå i 3 dagar, fyll det på ett rent ankare som har varit vin uti, det måste vara fullt. Lät det ligga i 40 dagar, tappa det sedan och fyll det i buteljer till halsen, koka dem väl med kokade korkar, ställ dem i källaren, lägg dem efter var an i en stor korg eller annat träkäril som sättes på golvet på frisk sand, 2 russin lägges i var butelj när det betlas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Biörklaka.

    Tag Biörcklaka så mycket du kan få på en dag om giörligit är, han tages i rena steen Kärill eller Trä, när han rinner som bäst, slå honom i en Kiettell, lägg däruthi 1 ½ skåhlpund Såcker till 3 Kannor Biörcklaka, är Såckret groft, tager man 2 skåhlpund, rör såckret wäll när det sättes på elden, lät det koka med sackta eld och skuma det väll till dess ⅓ är inkokat, slå uthi några äggehwitor som taga åth sig grumlet wid det Kokar, så lägg hehl Caneel uthi efter behag; Till en half tun Så Biörcklaka, tages 5 Citroner, dem skiär man twärt igenom och Kiärnan tages bårt och Kokas med det andra, slå det sedan|117||154| i en Så, till dess det blir Som[m]arlugnt, stek 5 briska äplen, fyll dem med jäst som intet är bäsk, lägg dem i Biörcklakan och täck öfwermåttan wäll till med Kläder och snör till med reep, lät det stå i 3 dagar, fyll det på ett rent anckare som har warit Wijn uthi, det måste wara fult, lät det ligga i 40 dagar, tappa det sedan och fyll det i Boutelljer till Halsen, koka dem wäll med kokade Korckar ställ dem i Kiällaren, lägg dem efter hwar an i en stor Korg eller annat Träkärill som sättes på gålfwet på frisk sand, 2 Rusin lägges i hwar Boutellie när det betlas.