Lästext
Björklaka
1 Tag björklaka så mycket du kan få på en dag om görligit är. Han tages i rena stenkäril eller trä, när han rinner som bäst, slå honom i en kittel, lägg däruti 1 ½ skålpund socker till 3 kannor björklaka, är sockret grovt tager man 2 skålpund, rör sockret väl när det sättes på elden, lät det koka med sakta eld och skumma det väl till dess ⅓ är inkokat, slå uti några äggvitor som taga åt sig grumlet vid det kokar, så lägg hel kanel uti efter behag. Till en halvtunnsså björklaka, tages 5 citroner, dem skär man tvärt igenom och kärnan tages bort och kokas med det andra, slå det sedan|117||154| i en så, till dess det blir sommarlugnt, stek 5 briska äpplen, fyll dem med jäst som intet är besk, lägg dem i björklakan och täck övermåttan väl till med kläder och snör till med rep, lät det stå i 3 dagar, fyll det på ett rent ankare som har varit vin uti, det måste vara fullt. Lät det ligga i 40 dagar, tappa det sedan och fyll det i buteljer till halsen, koka dem väl med kokade korkar, ställ dem i källaren, lägg dem efter var an i en stor korg eller annat träkäril som sättes på golvet på frisk sand, 2 russin lägges i var butelj när det betlas.