246. Rev av kalv och lamm

Lästext

Kotletter, pichink, achie och lungmos

Rev av kalv och lamm

1 Det hugges så långa ben vid ryggen som ¾ av ett kvarter, så bultes ryggen alldeles sönder, och skaves|159| köttet alldeles till ryggen, dock hugges han först sönder i små stycken, att ett revben sitter vid var ryggknota, så lägges allt köttet på ett fat och strös över med peppar, salt och muskotblomma, där över stryker man väl skirat smör, där ovanpå strör man rivit bröd och persilja och klappar det väl till, vänder så om det och gör sammaledes, stekes med en sakta eld.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Cortletter, Pitsxintx, Achie och Lungmoos

    Ref Kalf och Lamb.

    Det hugges så långa been wid Ryggen som ¾ af ett qwarter, så bultes Ryggen alldehles sönder, och skafwes|159| Kiötet alldehles till Ryggen, dock hugges han först sönder i små stycken, att ett refben sitter wid hwar rygknoka, så lägges alt Kiötet på ett Fath och strös öfwer med Peppar salt och Muskotblomma, där öfwer stryker man wäll skirdt Smör, där ofwanpå strör man rifwit bröd och Persillja och klappar det wäll till, wänder så om det och giör sammaledes, stekes med en sachta eld.