132. Att baka sockerbröd

Lästext

|49||86|

Att baka sockerbröd

1 Tag 4 eller 5 färska ägg, väg dem, och i andra viktskålen, så mycket fint rivit socker siktat. Tag så bort äggen och lägg så mycket fint vetemjöl att det väger lika med sockret. Sedan vispas äggen rätt väl vid pass en timma sedan lägges sockret uti och vispas till dess det bliver smält, då lägges mjölet hel sakta uti och så öses på papper med en sked eller kniv, som man vill hava bröden stora till, och kastas litet fint socker på bullen och sättes på spjäll i ugnen att gräddas. Spjället måste först bli varmt, ugnen skall vara så het som till annat bröd.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |49||86|

    Att baka Såcker Bröd.

    Tag 4 ell[e]r 5 färska ägg, wäg dem, och i andra wicktskåhlen, så mycket fint rifwit Såcker sichtat. Tag så bårt äggen och lägg så mycket fint hwete miöhl att det wäger lika med Såkret. Sedan wisspas äggen rätt wäll wid pass en tima sedan lägges Såkret uthi och wispas till dess det blifwer smält, då lägges miöhlet hel sachta uthi och så öses på Papper med en skied eller Knif, som man will hafwa bröden stora till, och kastas litet fint Såcker på bullen och sättes på spiäld i ugnen att gräddas. Spiellet måste först bli warmt, ugnen skall wara så het som till annat bröd.