187. Brunellkaka

Lästext

Brunellkaka

1 Tag 1 ½ skålpund bruneller och koka dem uti ½ stop vin och 1 kvarter vatten tills de bli mjuka, så tages de upp och svalas, tag sedan 21 ägg, rivit bröd, socker, kanel, citronskal och suckat, så strör man rivit bröd på botten och litet över, så strykes med en fjäder litet smör över att det blir slätt, så är hon färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Brunell Kaka.

    Tag 1 ½ ℔ Bruneller och koka dem uthi ½ stop Wijn och 1 qwarter watn tills dhe bli miuka, så tages dhe up och swalas, tag sedan 21 ägg, Rifwit bröd Såcker Caneel, Citron skahl och Succat, så strör man rifwit bröd på båtn och litet öfwer, så strykes med en fjäder litet Smör öfwer att det blir slätt, så är hon färdig.