222. Raspebröd

Lästext

Raspebröd

1 Tag litet mjölk, gör den tunn, slå jästen däruti och sila det i genom ett durkslag, sedan gör man en deg därav med litet mjöl och lägges avsides i tråget, tag så annan mjölk uti tråget gör så en deg, sedan lägger man jästdegen där till och knådar det väl tillsammans, så hård som en lagom semledeg, lät det stå och jäsa, slå sedan upp honom uti långa bröd och klappar den något väl, när det är lagom jäst, så sättes det i ugnen att bakas, men det måste bakas något brunt, när det är kallt, så raspar man och skrapar det med ett rivjärn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Raspe Bröd.

    Tag litet miölck giör den tunn slå jästen däruthi och sihla det i genom ett durchslag, sedan giör man en deg däraf med litet miöhl och lägges afsides i tråget, tag så annan Miölck uthi tråget giör så en deeg, sedan lägger man jäst degen där till och knådar det wäll tillsammans, så hård som en lagom simledeg, lät det stå och jäsa, slå sedan up honom uthi långa Bröd och klappar den något wäll, när det är lagom jäst, så sättes det i ugnen att bakas, men det måste bakas något brunt, när det är kalt, så raspar man och skrapar det med ett refjärn.