Lästext
Att göra gélé
1 Ett skålpund hjorthorn raspas, tvätte det sedan i sjövatten, koka det däruti, koka så länge att ½ parten vattnet är inkokat, sedan slås ett stop vin därpå och kokas en stund, när så när fingerlångt är avkokat i det förtenta kärilet, så sila genom en gélépåsa uti en ny kruka, tag citronsaft av några citroner så många man vill, tag hel kanel och kardemummor, nejlikor 2 eller 3, socker så sött|69||106| som en vill, detta sättes på elden och kokas på nytt, när det har kokat en stund, tag några äggvitor, vispa väl sönder och slå så däri och låt koka en liten stund, när äggen äro blevne hårde, så tag gélé av elden och sila igenom, sedan färgar man det som man vill, det röda färgas med röda klutarna som kallas pioit, det skall man taga litet av, den andra kluten att lägga i gélé medan det är varmt, att slå ibland mandelen med litet pomeransblandvatten, sila genom tunt kläde, i vad käril man vill, det gula färgas med saffran, om det icke är nog tjockt, så måste man låta det längre koka med hjorthornet, är det tjockt så slå franskt vin därpå.