160. Att göra gélé

Lästext

Att göra gélé

1 Ett skålpund hjorthorn raspas, tvätte det sedan i sjövatten, koka det däruti, koka så länge att ½ parten vattnet är inkokat, sedan slås ett stop vin därpå och kokas en stund, när så när fingerlångt är avkokat i det förtenta kärilet, så sila genom en gélépåsa uti en ny kruka, tag citronsaft av några citroner så många man vill, tag hel kanel och kardemummor, nejlikor 2 eller 3, socker så sött|69||106| som en vill, detta sättes på elden och kokas på nytt, när det har kokat en stund, tag några äggvitor, vispa väl sönder och slå så däri och låt koka en liten stund, när äggen äro blevne hårde, så tag gélé av elden och sila igenom, sedan färgar man det som man vill, det röda färgas med röda klutarna som kallas pioit, det skall man taga litet av, den andra kluten att lägga i gélé medan det är varmt, att slå ibland mandelen med litet pomeransblandvatten, sila genom tunt kläde, i vad käril man vill, det gula färgas med saffran, om det icke är nog tjockt, så måste man låta det längre koka med hjorthornet, är det tjockt så slå franskt vin därpå.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra Schelie.

    Ett skåhlpund Hiorthorn rasspas, twätte det sedan i Siöwatn, koka det däruthi, koka så länge att ½ parten watnet är inkokat, sedan slås ett stop wijn därpå och kokas en stund, när så när fingerlångt är af kokat i det förtenta Kärillet, så sihla genom en Schelie påsa uthi en ny kruka, tag Citron saft af några Citroner så många man will, tag heel Caneel och Kardemummor Näglickor 2 ell[er] 3, såcker så sött|69||106| som en will, detta sättes på elden och Kokas på nytt, när det har kokat en stund, tag några äggehwitor, wispa wäll sönder och slå så däri och låt koka en liten stund, när äggen äro blefne hårde, så tag Schielie af elden och sihla igenom sedan färgar man det som man will, det röda färgas med röda klutarna som kallas pioit, det skall man taga litet af, den andra kluten att läggia i Schieli medan det är warmt, att slå ibland mandelen med litet pommerants bland watn, sihla genom tunt kläde, i hwad Kärill man will, det guhla färgas med Safran, om det icke är nog tiockt, så måste man låta det längre koka med hiorthornet, är det tiockt så slå Franskt wijn därpå.