136. Pudding på annat manér

Lästext

Pudding på annat manér

1 Tag ett stop söt mjölk koka up och lät bli kallt, tag 5 två öres semlor, skär skorpan av över och under, skär tunna bitar, krama väl sönder i mjölken, så gräddar det bättre, den skall icke kokas upp, tag ett skålpund njurtalg eller märg, litet skirat smör, tag 24 äggeblommor, socker, kardemummor, kanel, muskotblomma, rosenvatten, litet salt, litet saffran blanda väl tillhopa, slå sen tårtan med deg eller utan, lät gräddas med glöd, riv socker över så är han färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Puding på annat Maneer.

    Tag ett stop sött Miölck koka up och lät bli kalt, tag 5 twå örs simblor, skiär skorpan af öfwer och under, skiär tunna bitar, krama wäll sönder i Miölcken, så gräddar det bättre, den skall icke kokas up, tag ett skåhlpund niur talg eller märg, litet skirt Smör, tag 24 äggeblommor, Såcker, Cardemum[m]or Kaneel, Muskotblomma, Rosenwatn litet salt, litet Safran blanda wäll tillhopa, slå then tårtan med deg el[ler] uthan, lät gräddas med glöd, rif Såcker öfwer så är han färdig.