Lästext
Bränna allahanda slags brännvin
Bränna gott kornbrännvin
1 När man vill stöpa en tunna, tager man 5 fjärdingar råg, 1 fjärding vete och en halvspan malt, detta malas grovt, och när man vill stöpa kokar man upp en panna lag, så slår man gröpet i det kar, som man vill stöpa det uti, och slår några kittlar lag därtill och knådar så gröpet med händerne, som den bästa deg, han arbetas så länge till dess han bliver hel seg, sedan späder man på några kittlar lag och rör det väl, sedan breder man över det och låter det stå, till dess det blir som en tjock välling, sedan täckes det över igen, när det har stått en stund slår|118||155| man på en såslag och rörer det väl, täckes över och låter det stå och sötna, till dess det blir något svalt och det har stått en timma ifrån det begynte stöpas, sedan har man en halv tunna såkallt vatten och blandar upp det med att det blir tunt som en tunn välling, är det så för hett, står det och svalas till dess det blir kallt, så att man väl kan hålla handen däruti. Men somliga år är säden så beskaffad, att man får giva hetare uti, och somliga år svalare, det kan man bäst pröva på första bränningen om året, om man har tunn drank, så behöver man intet mer jäst därtill än en kanna, och om man intet har tunn drank, så skall man hava 3 stop, en malörtskvist skall och läggas därtill, sedan lägges kors över kärilet och täckes till med lakan, filtar och ryor och bindes väl till med rep, att ingen ånga går därav, skulle icke stöpet gå i ett käril, så slå det uti flera och bind det väl till, lägges brädelock över kärilet, sedan står det i 3 fulla dygn, så sätter man till att bränna. Har man inmurad kanna, så slår man först ett ämbar vatten i pannan, och lägger väl eld under och slår så stöpet i pannan, men först skall det röras väl om. Pannan måste intet vara|156| fullare än till skarven. Piporna sättas väl tillsammans och smitar så igen pannan med deg av mjöl och vatten, straxt täppas de nedersta piporne igen med klutar. Observeres, att vattnet kokar förrän stöpet slås uti, sedan stöpet är utslagit, måste det väl röras med en stubbig kvast till dess stöpet börjar att koka och sen smeta igen. När man begynner att bränna, slår man vatten eller is i kyltunnan och hålles alltid kallt, ju kallare man håller i kyltunnan, ju bättre brännvin får man. När pannan rinner, så tager man elden undan och lägger kol eller stora stubbar under som håller länge elden, sedan stybbar man över med aska och stänger dörren till som är gjord som en kakelugnsdörr, tycker man att det rinner för sakta, låter man upp den lilla dörren och låter det fläkta på långsammare, ju långsammare en sådan panna rinner, ju mere brännvin får man, lät förbrännan rinna uti kaggar som man alltid brukar därtill, man låter förbrännan rinna igenom en klut som ligger i vatten, och tratten ställes i ankaret.