149. Äppelkaka

Lästext

Äppelkaka

1 Man tager så mycket äpplen man vill, ungefär 20 stycken, skala och skär dem i skivor och koka dem i vin som ett tjockt mos, när de äro kokade slå dem på ett stenfat och lät bli kallt, strö kanel, socker, insyltade pomeransskal och riven citron, därtill skall 10 ägg med vitan och gulan, rivit bröd av 1 ½ semla, detta blandas väl tillhopa, tag en tårtpanna, smörj tjockt med smör omkring och i bottnen, sedan strör man tjockt med bröd i botten och slår det tillblandade moset i pannan, så skär man tunna skivor och lägger ovan uppå, och sedan tjockt med riven semla, så låter man kakan gräddas i ugnen eller på glöd, river socker över när hon är grädda, man kan och göra samma kaka uti i djup pannkakspanna, när kakan skall tagas utur på fatet, skall man taga ett fat och stjälpa kakan på fatet,|61||98| man kan och göra en deg om kring pannan, när det är lösbotten behöves intet att stjälpa henne ur pannan, utan lät kakan ligga på botten och så sättas på ett fat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Äppell Kaka.

    Man tager så mycket äplen man will, ungefär 20 stn skala och skiär dem i skifwor och koka dem i Wijn som ett tiockt moos, när dhe äro Kokade slå dem på ett Steenfath och lät bli kalt, strö Caneel, Såcker, insyltade Pommerants skahl och rifwen Citron, därtill skall 10 ägg med hwitan och guhlan, rifwit bröd af 1 ½ simbla, detta blandas wäll tillhopa, tag en tårt panna, smörg tiockt med smör omkring och i båtnen, sedan strör man tiåckt med bröd i båtn och slår det tillblandade moset i pannan, så skiär man tunna skifwor och lägger ofwan uppå, och sedan tiockt med rifwen simbla, så låter man kakan gräddas i ugnen eller på glöd, rifwer såcker öfwer när hon är grädda, man kan och giöra samma kaka uthi i diup pankaks panna, när kakan skall tagas uthur på fatet, skall man taga ett fath och stielpa kakan på fatet,|61||98| man kan och giöra en deeg om kring pannan, när det är lösbåtn behöfwes intet att stielpa henne uhr pannan, uthan lät kakan ligga på båtn och så sätias på ett fath.