Lästext
Äppelkaka
1 Man tager så mycket äpplen man vill, ungefär 20 stycken, skala och skär dem i skivor och koka dem i vin som ett tjockt mos, när de äro kokade slå dem på ett stenfat och lät bli kallt, strö kanel, socker, insyltade pomeransskal och riven citron, därtill skall 10 ägg med vitan och gulan, rivit bröd av 1 ½ semla, detta blandas väl tillhopa, tag en tårtpanna, smörj tjockt med smör omkring och i bottnen, sedan strör man tjockt med bröd i botten och slår det tillblandade moset i pannan, så skär man tunna skivor och lägger ovan uppå, och sedan tjockt med riven semla, så låter man kakan gräddas i ugnen eller på glöd, river socker över när hon är grädda, man kan och göra samma kaka uti i djup pannkakspanna, när kakan skall tagas utur på fatet, skall man taga ett fat och stjälpa kakan på fatet,|61||98| man kan och göra en deg om kring pannan, när det är lösbotten behöves intet att stjälpa henne ur pannan, utan lät kakan ligga på botten och så sättas på ett fat.