199. Kanelkaka

Lästext

Kanelkaka

1 Man smörjer pannan med smör och strö rivit bröd på botten, så tages fina vetebröd skivor och doppar däri söt grädda, så lägger man ett varv med brö och ett varv med nog socker, nog kanel, kardemummor och några bitar smör, och åter ett varv bär, sedan slås söt grädda över och strös litet rivit bröd över och sättes i ugnen att gräddas så är hon färdig, allenast brukas lagom heta.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Kaneel Kaka.

    Man smörjer Pannan med smör och strö rifwit bröd på botn, så tages fina hwet bröd skifwor och dåppar däri söt grädda, så lägger man ett hwarf med Brö och ett hwarf med nog Såcker, nog Caneel Kardemummor och några bitar smör, och åther ett hwarf bär, sedan slås söt grädda öfwer och strös litet rifwit bröd öfwer och sättes i ugnen att gräddas så är hon färdig, allenast brukas lagom heta.