210. Att göra pomeransvatten

Lästext

Att göra pomeransvatten

1 Till 12 kannor vatten, 12 skålpund socker som väl i 2 timmars tid kokas, sedan låter man det stå till dess det bliver sommarljumt, så skäres 20 stycken pomeranser med skal och allt uti små tärningar, men alla kärnor plockas väl bort, sedan lägges de skurne pomeranser uti ett rent ankare, silas så sockervattnet därpå, samt 2 kannor|96||133| franskt eller rhenskt vin och två skedblad god jäst, sedan slås ankaret väl till, och sättes uti en källare i 14 dagar, tappas så på buteljer, som dagen förut äro väl sköljde och stjälpte att de äro väl torra inuti, och måste de intet tappas fullare än till hälften, och dagen därefter hartsas de väl till, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra Pommerants watn.

    Till 12 Kannor watn 12 ℔ Såcker som wäll i 2 timars tijd Kokas, sedan låter man det stå till dess det blifwer Sommar liumt, så skiäres 20 stn Pom[m]erantser med skahl och alt uthi små tärningar, men alla Kärnor plåckas wäll bårt, sedan läges dhe skurne Pomerantser uthi ett rent anckare, sihlas så Såcker watnet därpå, samt 2 Kannor|96||133| Franskt eller Renskt Wijn och twå skiedblad god jäst, sedan slås anckaret wäll till, och sättes uthi en Källare i 14 dagar, tappas så på Boutellier, som dagen förut, äro wäll skiölgde och stielpte att dhe äro wäll tårra inuthi, och måste dhe intet tappas fullare än till halfen, och dagen därefter hartsas dhe wäll till, så är det färdigt.