219. Söttsurt bröd

Lästext

Söttsurt bröd

1 Man tager sjudande vatten och gör degen därmed, sedan röres det med en slev det bästa man kan och det tjockast man kan röra det, sätt det så i vär|102||139|man, andra dagen knådas, där till så stort stycke surdeg, som ett skedblad till en halvspann deg. Tredje dagen knådas han åter tillbaka, låter honom sen stå till att jäsa, när han är väl jäst, då slår man i hop honom i lagom klimpar, lät dem stå över natten i ugnen, kan han knådas utan något mer mjöl, när han sista gången är knådat är bäst.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Sött Surt Bröd.

    Man tager siudande watn och giör degen därmed, sedan röres det med en slef det bästa man kan och det tiockast man kan röra det, sätt det så i wär|102||139|man, andra dagen knådas, där till så stort stycke Surdeg, som ett skiedblad till en halfspan deeg, 3die dagen knådas han åther tillbaka, låter honom sen stå till att jäsa, när han är wäll jäst, då slår man i hop honom i lagom klimpar, lät dem stå öfwer natten i ugnen, kan han knådas uthan något mehr miöhl, när han sista gången är knådat är bäst.