165. Stuva kräftor med gröna ärter på

165. Stuva kräftor med gröna ärter på

Lästext

Stuva kräftor med gröna ärter på

1 Tag så många tjog man vill hava, koka dem i salt vatten, bryt upp dem, rensa stjärten och krossa klorna, tag köttsoppa slå i ett käril eller ett som är förtent, har man intet köttsoppa, tag vatten lägg ett litet stycke smör i litet vin, antingen spanskt eller franskt tillhopa 1 kvarter, litet salt, socker, peppar, muskotblomma,|72||109| gröna ärter när man har dem, kan och vara utan, rivit bröd att det blir samtjockt, detta stuvas tillsammans, man kan och taga söt grädda och en äggeblomma och blanda tillhopa och slå över kräftorne, sätt på elden och lät sjuda hastigt up, så äro de färdige, när man intet har ärter på, så tag mer vin och socker, och stuva det som hummer.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Stufwa Kräftor med gröna Ärter på.

    Tag så många tiåg man will hafwa, koka dem i salt watn, bryt up dem ränsa stierten och kråssa Klorna tag Köttsoppa slå i ett Kärill eller ett som är förtent, har man intet Kött såppa, tag watn lägg ett litet stycke smör i litet wijn, antingen spanskt eller franskt tillhopa 1 qwarter, litet Salt, Såcker Peppar, Muskotblomma,|72||109| gröna ärter när man har dem, kan och wara uthan, rifwit bröd att det blir samtiockt, detta stufwas tillsammans, man kan och taga söt grädda och en äggeblomma och blanda tillhopa och slå öfwer Kräftorne, sätt på elden och lät siuda hastigt up, så äro dhe färdige, när Man intet har ärter på, så tag mer Wijn och Såcker, och stufwa det som Hummer.