87. Violett på ylle

Lästext

Violett på ylle

1 Till 1 skålpund garn tager man 4 lod alun och 2 handfull vetekli, lät det uppkoka i 3 kannor vatten, rör det om och lägg garnet däri, lägg det en god halv timma koka sedan tag det upp. Lät det bli kallt och skölj det, tag sedan 4 kannor vatten i en kittel, och lägg ¼ skålpund brun bresilja däri och lät en timma koka, tag sedan kittelen av och ös det klara av i en annan kittel, och när färgen är något kall, så måste man den åter uppvärma och lägga garnet uti, och så länge låta liggat till dess garnet är svalt, sedan kan man det avskölja.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Violet på Ylle.

    Till 1: ℔: garn tager man 4 lod Alun och 2 handfull hwete Klij lät det upkoka i 3 Kannor watn, rör det om och lägg garnet däri, läg det en god half tima koka sedan tag det up. Lät det bli kalt och skiölg det, tag sedan 4 Kannor watn i en Kiettell, och lägg ¼ ℔ Brun Brissilja däri och lät en tima koka, tag sedan Kiettelen af och öös det klara af i en annan Kiettell, och när färgen är något kall, så måste man den åther upwärma och läggia garnet uthi, och så länge låta liggat till dess garnet är swalt, sedan kan man det afsköllja.