69. Äkta ponceau

Lästext

Äkta ponceau

1 Till 1 skålpund garn tager man 2 lod vit vinsten, stöter fint, sedan lägges det i en god förtent kittel med en näva vetekli, sedan slås 4 kannor sjövatten därtill|4||41| och sätter på elden, lät koka upp så rör det väl om och skummas, sedan lägger man garnet däruti och vändes flitigt om. Det får koka en god timma, sedan tager man garnet upp och låter det hänga över vatten, sedan det den samma dag som man således arbetar garnet, häller man i en flaska 2 lod tempererat skedvatten, så smälter man ½ lod engelskt tenn, och gör det så smått som hagel, lägger det i samma flaska, täcker väl, lät det stå 24 timmar i samma skedvatten, så stöter man 2 lod koschenill rätt fint och lägger i en stenskål och slås ett kvarter vatten därpå och lät det stå över natten, den andra dagen sätter man kittelen på elden som garnet kokade uti tillförenne, och slås 4 kannor vatten uti, och så slår man den koschenillen däruti och låter det uppkoka, så röres det omkring, sedan slår man det klaraste av skedvattnet uti kittelen och röres omkring, lägger detta garnet uti och låter det koka ½ timma, det skall vändas flitigt, så länge det vattnet blir kallt, och så tager man upp det, så är det färdigt, och sedan det är kallt sköljes.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Ächta Ponsou.

    Till 1: ℔: garn tager man 2 lod hwijt wijnsten stöter fint, sedan lägges det i en god förtent Kiettell med en näfwa hwete Klij, sedan slås 4 Kannor Siö watn därtill|4||41| och sätter på elden, lät koka upp så rör det wäll om och skumas, sedan lägger man garnet däruthi och wändes flitigt om; det får Koka en god tima, sedan tager man garnet up och låter det hänga öf[wer] vatten, sedan det den samma dag som man således arbetar garnet, häller man i en flaska 2 lod tempererat skiedwatn så smälter man ½ lod Engelst Theen, och giör det så smått som Hagell lägger det i samma flaska täcker wäll, lät det stå 24 timar i samma skiedwatn, så stöter man 2 lod Consionell rätt fint och lägger i en stenskåhl och slås ett qwarter watn därpå och lät det stå öfwer natten, den andra dagen sätter man Kiettelen på elden som garnet kokade uthi tillförenne, och slås 4 Kannor watn uthi, och så slår man den Consionellen däruthi och låter det upkoka, så röres det om kring, sedan slår man det klareste af skiedwatnet uthi Kiettelen och röres omkring, lägger detta garnet uthi och låter det koka ½ tima, det skall wändas flitigt, så länge det watnet blir kalt, och så tager man upp det, så är det färdigt, och sedan det är kalt skölljes.