Lästext
Äkta ponceau
1 Till 1 skålpund garn tager man 2 lod vit vinsten, stöter fint, sedan lägges det i en god förtent kittel med en näva vetekli, sedan slås 4 kannor sjövatten därtill|4||41| och sätter på elden, lät koka upp så rör det väl om och skummas, sedan lägger man garnet däruti och vändes flitigt om. Det får koka en god timma, sedan tager man garnet upp och låter det hänga över vatten, sedan det den samma dag som man således arbetar garnet, häller man i en flaska 2 lod tempererat skedvatten, så smälter man ½ lod engelskt tenn, och gör det så smått som hagel, lägger det i samma flaska, täcker väl, lät det stå 24 timmar i samma skedvatten, så stöter man 2 lod koschenill rätt fint och lägger i en stenskål och slås ett kvarter vatten därpå och lät det stå över natten, den andra dagen sätter man kittelen på elden som garnet kokade uti tillförenne, och slås 4 kannor vatten uti, och så slår man den koschenillen däruti och låter det uppkoka, så röres det omkring, sedan slår man det klaraste av skedvattnet uti kittelen och röres omkring, lägger detta garnet uti och låter det koka ½ timma, det skall vändas flitigt, så länge det vattnet blir kallt, och så tager man upp det, så är det färdigt, och sedan det är kallt sköljes.