93. Vidare om tvål

Lästext

Vidare om tvål

1 Man tager till 3 koppar aska en kappa kalk, och lägger det i ett käril. Slår därpå litet kallt vatten och rörer det om med en skiftell, till dess det blir igenom vått och klimpit, sedan lägges det på rostkaret som skall vara tillagat så som till bryggning, med käppar och halm, men tappen måste vara på sidan. Man bänder gamla trasor på halmen, om man vill, på det att luten blir klarare, och så lägger man det med kalk blandade och vätte askan, så mycket man har däruti, sedan slår man kokande vatten på rosten att det står en god tvär hand över askan, vilket sedan väl insjunker. Man kan och täcka karet med en bordskiva eller vad man vill, på|19||56| det att kraften icke skall gå av, om askan är svag, så kan man sedan det har stått över natten tappa det av och koka det upp, och slå det på råsten och askan igen till andra morgon, så bliver luten mycket starkare. Men om man har god aska, så är det icke nödigt, så lär luten fuller bli god på en natt, vilket man kan fresta om man drager ett färskt ägg så att det synes ovanpå, då slår man luten i kittelen, den som först har runnit av, och låter den koka upp, emellertid så måste man sätta vatten på elden som måste vara kokande hett, till att laka på med att man kan få lut till att späda med, om det skulle koka allt för hårt, att man vore rädd att det skulle gå över, måste man ha lagom eld, emedan det gärna vill gå upp hastigt. När den påsatte luten tager på att koka, så lägger man vad man har, ister eller talg däruti sönder hackat, så mycket som luten tager till sig, och om luten är rätt, så blir det straxt som en ölsoppa. Men om man skulle råka misstaga sig att där skulle synas något fett ovan på när det först tar på att koka med talgen, så kan man späda med lackluten efter|20||57| som man ser det behöves. Men bättre är lägga fettet efter handen inom en timma, som man ser det tager till sig, det måste i håg kommas, att talg och ister skall först läggas i luten, vilket längst tål koka, men smör och kokfett kan sist läggas till, och så låter man det koka till dess det blir som en rätt tjock välling, vartill behöves 3 eller 4 timmars tid, och sedan måste man lägga en näve salt till var marker fett och låta det sakta koka en fjärdedels timma, men elden tages undan att det kokar med glöden, och saltet måste sakta röras om i kittelen att det allt smältes, och när det är smält, så måste man se efter om det har skurit sig, om luten synes klar i bottnet på sleven eller kittelen. Men synes icke luten, så måste där läggas salt till. När det är ystat, så måste allt elden släckas att tvålen får stanna ovanpå som en ölost, och då öser man det av med slev, sedan vispar man den luten som är kvar, och skummar det i kärilet till det förra, och så kan|21||58| man vispa några gånger så länge skummet är lätt, och som man vill ha tvålen lös eller hård. Ju mer den vispas till, ju lösare blir tvålen, sedan rör man det med en slev väl om med den första skummen eller tvålen, och sätter det på elden, där måste och slås någon svag lut ibland när det värmes, och så låter man det stå på elden, till dess det är allt smält och jämnt som en tunn gröt. Då måste man hava färdige former, med vått kläde på, att det kan slås fort där uti så länge det är hett, och lyftas av elden, sedan måste det stå stilla att det intet röres förrän det är stelt, sedan kan det skiäras sönder efter behag.

2 Den luten som av vispningen kvarblivit, kan slås på askan igen, så kan man andra morgon tappa den av, och den som och lakluten därtill, kan man koka såpa av, när man lägger fettet uti, skall man göra som tillförenne, att|22||59| man lägger så mycket som det tål, och när det har koka 3 eller 4 timmar, så att det är väl tjockt, så lyftes det av och blandas upp med rent vatten, det ökar såpa och gör honom bättre att den icke är så stark av lut, när den blir kall så är den god.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Wijdare om Twåhl.

    Man tager till 3 Koppar aska en Kappa Kalck, och lägger det i ett Kärill. slår därpå litet Kalt watn och rörer det om med en skiftell, till dess det blir igenom wått och Klimpit, sedan lägges det på Råst Karet som skall wara tillagat så som till Brygning, med Kieppar och halm, Men tappen måste wara på sidan, man bender gambla trasor på hallmen, om man will, på det att Luuten blir klarare, och så lägger man det med Kalck blandade och wätte askan, så mycket man har däruthi, sedan slår man kokande watn på Råsten att det står en god twär hand öfwer askan, hwilcket sedan wäll insiuncker; Man kan och täckia Karet med en bordskifwa eller hwad man will, på|19||56| det att kraften icke skall gå af, om askan är swag, så kan man sedan thet har stådt öfwer natten tappa det af och koka det up, och slå det på Råsten och askan igen till andra morgon, så blifwer luten mycket starckare; Men om man har god aska, så är det icke nödigt, så l[ä]r luten fuller bli god på en natt, hwilcket man kan fresta, om man drager ett färskt ägg, så att det synes ofwanpå, då slår man luten i Kiettelen, den som först har runnit af, och låter den koka upp, emedlertid så måste man sättia watn på elden, som måste wara kokande hett, till att laka på med, att man kan få Luut till att späda med, om det skulle koka alt för hårdt, att man wore rädd att det skulle gå öfwer, måste man ha lagom eld, emedan det giärna will gå upp hastigt; När den påsatte luuten tager på att koka, så lägger man hwad man har, Jster eller Talg däruthi sönder hackat, så mycket som luten tager till sig, och om luuten är rätt, så blir det straxt som en öhl soppa; Men om man skulle råka misstaga sig att där skulle synas något fett ofwan på, när det först tar på att Koka med talgen, så kan man späda med Lackluten efter|20||57| som man seer det behöfwes; Men bättre är läggia fetet efter handen innom en tima, som man seer det tager till sig, det måste i hog kommas, att Talg och Jster skall först läggas i Luuten, hwilcket längst tåhl Koka, men Smör och Kookfett kan sist läggas till, och så låter man det koka till dess det blir som en rätt tiock wälling, hwartill behöfwes 3 eller 4 timars tijd, och sedan måste man lägga en näfwe salt till hwar Marcker fett och låta det sachta Koka en fierdedehls tima, men elden tages undan att det kokar med glöden, och Saltet måste sachta röras om i Kiettelen att det alt smältes, och när det är smält, så måste man see efter om det har skurit sig, om luten synes klar i botnet på slefwen eller Kiettelen; Men synes icke luten, så måste där läggas salt till; När det är Östat, så måste alt elden släckas att twålen får stadna ofwanpå som en öhlost, och då öser man det af med slef, sedan wispar man den luten som är qwar, och skumar det i Kärillet till det förra, och så kan|21||58| man wispa några gånger så länge skumet är lätt, och som man will ha twålen löös eller hård; Ju mer den wispas till, ju lösare blir twålen, sedan rör man det med en slef wäll om med den första skumen eller twålen, och sätter det på elden, där måste och slås någon swag luut ibland när det wärmes, och så låter man det stå på elden, till dess det är alt smält och jämt som en tunn gröth; då måste man hafwa färdige former, med wått kläde på, att det kan slås fort där uthi så länge det är hett, och lyftas af elden, sedan måste det stå stilla att det intet röres förän det är steelt, sedan kan det skiäras sönder efter behag.

    Den luuten som af wispningen qwarblifwit, kan slås på askan igen, så kan man andra morgon tappa den af, och den som och Lakluten därtill, kan man koka Såpa af, när man lägger fetet uthi, skall man giöra som tillförenne, att|22||59| man lägger så mycket som det tåhl, och när det har koka 3 eller 4 timar, så att det är wäll tiockt, så lyftes det af och blandas upp med rent watn, det öcker Såpa och giör honom bättre att den icke är så starck af Luut, när den blir Kall så är den god.