145. Fatmunkar

Lästext

Fatmunkar

1 Till ett fat munkar tag ½ stop mjölk tag ett ägg slå det mitt itu, tag tvenne äggskal fulla med mjölk till vart ägg så många man vill ha, vispa tillhopa med gott vetemjöl, göres så tjockt, att när man tager upp vispen synes små ringar uti degen, tag ett tennfat smörj dess botten med smör, slå degen därpå,|58||95| och sätt fatet på en vattengryta som står på elden och kokar, lät stå länge att degen stannar, tag fatet av elden och lät bli kallt, skär så degen i rutor, skär och så en skåra i vardera hörnet, lät så kokas väl i skirat smör, men långsamt, täckfat skall vara över grytan, riv socker över så äro de färdige.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Fat Munckar.

    Till ett fath munckar tag ½ stop Miölck tag ett ägg slå det mitt i tu, tag 2ne äggeskahl fulla med miölck till hwart ägg så många man will ha, wispa tillhopa med godt hwete miöhl, giöres så tiåckt, att när man tager up wispen synes små ringar uthi degen, tag ett Theen fath smörg dess båtn med smör, slå degen därpå,|58||95| och sätt fatet på en wattu gryta som står på elden och kokar, lät stå länge att degen stannar, tag fatet af elden och lät bli kalt, skiär så degen i rutor skiär och så en skåra i hwardera hörnet, lät så kokas wäll i skirt smör, men långsamt, täck fath skall wara öfwer grytan, rif Såcker öfwer så äro dhe färdige.