205. Att göra ett slags bakelse som är utav smördeg med mandel uti

205. Att göra ett slags bakelse som är utav smördeg med mandel uti

Lästext

Att göra ett slags bakelse som är utav smördeg med mandel uti

1 Först tages 1 skålpund mandel och stötes, sedan tages ¼ skålpund socker, 10 stycken äggulor och slås däruti och blandas väl tillhopa, sedan göres en deg av mjöl, ett kvarter franskt vin, litet sur grädda och vatten, när det är i hopa blandat så tages så mycket smör som mjöl och kavlas 3 gånger, sedan kavlar man det helt tunt, skär sedan breda skivor som man vill hava det till, och lägger så mandel däruti, lägger sedan tillhopa det och stryker litet äggula där över och gräddas sedan i ugnen, så är det färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Att giöra ett slags Bakellse som är uthaf smör deeg med mandell uthi.

    Först tages 1 skåhlpund Mandell och stötes, sedan tages ¼ skåhlpund Såcker, 10 stn ägge guhlor och slås däruthi och blandas wäll tillhopa, sedan giöres en deg af Miöhl, ett qwarter franskt wijn, litet sur grädda och watn, när det är i hopa blandat så tages så mycket smör som Miöhl och kaflas 3 gånger, sedan kaflar man det helt tunt, skiär sedan breda skifwor som man will hafwa det till, och lägger så Mandell däruthi, lägger sedan tillhopa det och stryker litet äggeguhla där öfwer och gräddas sedan i ugnen, så är det färdigt.