238. Lingonvatten

Lästext

Lingonvatten

1 Man tager 3 halvtunnsåar vatten därtill 4 kannor honung, låter det vattnet och honungen koka tillsammans och skummat rätt väl, sedan silar man det genom en hårdukspåsa eller av lärost och låter det stå och kallna över natten. Sedan tages 1 ½ tunna lingon som äro väl ränsade och lägges i ett fat, och slå den kokade honungslagen därpå, och bär det i källaren och läter där ligga|116||153| osprundat i 8 dagar, lät sprundet ligga löst uppå, och skall det var dag röras sakta om, med en ren slev, sedan sprundas det väl igen, och låter man det ligga så en månad förrän man slår upp det, ju längre det ligger för än man tappar av det, ju bättre bliver det. Sedan det är avtappat kan man koka halvparten så mycket honungslag som på det förra, och slå på samma bär igen, och låter det ligga som det förra, så bliver det även så gott. Den som vill hänga några välluktande krydder i fatet, så kan man görat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Lingon Watn.

    Man tager 3 half tunn Såar watn därtill 4 Kannor Honing, låter det watnet och Honingen koka tillsammans och skum[m]at rätt wäll, sedan sihlar man det genom en hårduks påsa eller af lärost och låter det stå och kallna öfwer natten, sedan tages 1 ½ tunna Lingon som äro wäll ränsade och lägges i ett fath, och slå den kokade honings lagen därpå, och bär det i Kiällaren och läter där ligga|116||153| osprundat i 8 dagar lät sprundet ligga löst uppå, och skall det hwar dag röras sachta om, med en ren slef, sedan sprundas det wäll igen, och låter Man det ligga så en Månad förän man slår upp det, ju längre det ligger för än man tappar af det, ju bättre blifwer det; Sedan det är aftappat kan man koka halfparten så mycket Honungs lag som på det förra, och slå på samma bär igen, och låter det ligga som det förra, så blifwer det äfwen så gådt. den som will hänga några wälluchtande Kryder i fatet, så kan man giörat.