Lästext
Lingonvatten
1 Man tager 3 halvtunnsåar vatten därtill 4 kannor honung, låter det vattnet och honungen koka tillsammans och skummat rätt väl, sedan silar man det genom en hårdukspåsa eller av lärost och låter det stå och kallna över natten. Sedan tages 1 ½ tunna lingon som äro väl ränsade och lägges i ett fat, och slå den kokade honungslagen därpå, och bär det i källaren och läter där ligga|116||153| osprundat i 8 dagar, lät sprundet ligga löst uppå, och skall det var dag röras sakta om, med en ren slev, sedan sprundas det väl igen, och låter man det ligga så en månad förrän man slår upp det, ju längre det ligger för än man tappar av det, ju bättre bliver det. Sedan det är avtappat kan man koka halvparten så mycket honungslag som på det förra, och slå på samma bär igen, och låter det ligga som det förra, så bliver det även så gott. Den som vill hänga några välluktande krydder i fatet, så kan man görat.