245. Grillgärd

Lästext

Grillgärd

1 Skär bogen ifrån lammbringa, hugg bringan efter längden uti 3 delar, tag 2 ben uti vart stycke, salta litet på vart stycke kött, vispa några ägg, lägg uti rivit bröd, persilja, muskot, smör och peppar, blanda detta med äggen, doppa köttet däruti och stek det hastigt på halster, doppa sedan vart stycke uti skirat smör, stek det sedan på halstret, till dess det bliver färdigt.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Grillgärd.

    Skiär bogen ifrån Lamb bringa, hugg bringan efter längden uthi 3 dehlar, tag 2 been uthi hwart stycke, salta litet på hwart stycke Kiött, wispa några ägg, lägg uthi rifwit bröd, Pärsillja, Muskot, Smör och Peppar, blanda detta med äggen, doppa Kiötet däruthi och stek det hastigt på halster, doppa sedan hwart stycke uthi skirdt Smör, steek det sedan på Halstret, till dess det blifwer färdigt.