106. Kastorsvart

Lästext

Kastorsvart

1 Tag 1 skålpund garn vartill tages 3 kannor vatten i en kittel med 1 lod röd vinsten och 3 lod spanskgröna, blötes uti litet varmt vatten och stötes små och slås uti kittelen låtandes det uppkoka och lägger garnet däri som kokas 1 timma, därefter tages det av och låter bliva kallt och sköljes. Därefter tages uti kittelen rent vatten 4 kannor med 8 lod brun bresilja uti en påsa, kokas upp ¼ timma, och lägger åter garnet däri, låtandes det ¼ timma koka, tages upp och svalas, och lägger|32||69| åter uti att kokas ¼ timma, sedan tages det upp igen att svalas, sedan åter ¼ timma att kokas, allt som det blir svart till, tagandes 4 lod vitriol där till i färgen, sedan svalas och rent sköljes och torkas.

2 Uti eftersoppan kan man grått göra, vill man hava mörkt, slås något av den förriga för kokningen uti själva färgen och lägger garnet däri, som man vill det grått hava.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Castor Swart.

    Tag 1 ℔ garn hwartill tages 3 Kannor watn i en Kiettell med 1 lod Röd Wijnsteen och 3 lod Spansk gröna blötes uthi litet warmt watn och stötes små och slås uthi Kiettelen låtandes det upkoka och lägger garnet däri som kokas 1 tima, därefter tages det af och låter blifwa kalt och skölljes; därefter tages uthi Kiettelen rent watn 4 Kannor med 8 lod Brun Brissillja uthi en påsa, kokas upp ¼ tima, och lägger åt[er] garnet däri, låtandes det ¼ tima koka, tages upp och swalas, och lägger|32||69| åther uthi att kokas ¼ tima, sedan tages det upp igen att swalas, sedan åther ¼ tima att kokas, alt som det blir swart till, tagandes 4 lod Victriol där till i färgen, sedan swalas och rent skölljes och tårckas.

    Uthi efter såppan kan man grått giöra, will man hafwa mörckt, slås något af den förriga för kokningen uthi sielfwa färgen och lägger garnet däri, som man will det grått hafwa.