71. Med krapp att färga rött

71. Med krapp att färga rött

Lästext

Med krapp att färga rött

1 Till 1 skålpund garn tager man 3 lod röd vinsten, 3 lod gemen alun, 3 nävar vetekli, 4 kannor vatten, det slås i en kittel och kokas upp, sedan röres det om och lägg däruti och låt det kokas en timma, sedan tager man garnet upp, och när det blir kallt sköljes det. Men förrän man garnet således betar lägges 10 lod krapp i en stenkruka i en kanna surt spisöl, ½ stop ölättika, när det har 24 timmar blött, så slår man det i kittelen med 3 kannor vatten, och lät det bli kokhett, så röres det väl omkring och lägges garnet däruti och tages elden ifrån kittelen och hanteras väl ¼ timma, och står till det blir kallt, då tages det upp och sköljes.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Med Krapp att färga Rödt.

    Till 1 ℔ garn tager man 3 lod röd Wijnsten 3 lod gemen Alun, 3 näfwar hwete Klij, 4 Kannor watn det slås i en Kiettel och kokas upp, sedan röres det om och lägg däruthi och låt det kokas en tima sedan tager man garnet upp, och när det blir kalt skölljes det. Men förän man garnet således beter lägges 10 Lod Krapp i en sten Kruka i en kanna surt spijs öhl, ½ Stop öhlättika, när det har 24 timar blött, så slår man det i Kiettelen med 3 Kannor watn, och lät det bli Kokhett, så röres det wäll omkring och lägges garnet däruthi och tages elden ifrån Kiettelen och handteras wäll ¼ tima, och står till det blir kalt, då tages det upp och sköljes.