135. Pudding i panna som är god

135. Pudding i panna som är god

Lästext

Pudding i panna som är god

1 Tag 1 stop söt mjölk koka upp, lät bli kall, tag 5 två öres semlor, skär skorpan bort över och under, och skär små tunna bitar, att krama sönder i mjölken, tag ¼ skålpund söt mandel, stöt fint i rosenvatten, tag ½ skålpund russin, ½ skålpund korinter, ½ skålpund njurtalg eller märg, det kan och göras av mindre än ½ skålpund men då skall det vara något skirat smör i stället, tag 6 eller 8 äpplen, skär av däribland ska|51||88|len av en citron, suckat i tärningar och skivor, tag 12 ägg med vitorne, litet saffran, intet mycket kardemummor, kanel, muskotblomma, socker så sött en vill hava, blanda väl tillhopa, slå uti en tårtpanna med bakelsedeg under, kan och eljest göras, men då skall pannan smörjas med smör, är det lös botten i pannan, då göres en deg omkring, låt botten gräddas på glöd med lock över, att under kan och gräddas uti ugn.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Puding i Panna som är god.

    Tag 1 Stop sött miölck koka upp, lät bli kall, tag 5 twå örs simlor, skiär skårpan bårt öfwer och under, och skiär små tunna bitar, att krama sönder i Miölcken, tag ¼ ℔ söt Mandell, stöt fint i rosenwatn, tag ½ ℔ Rusin ½ ℔ Corinter ½ ℔: niur talg eller märg, det kan och giöras af mindre än ½ ℔d men då skall det wara något skirt smör i stället, tag 6 eller 8 äplen, skiär af däribland ska|51||88|len af en Citron, sukat i tärningar och skifwor, tag 12 ägg med hwitorne, litet safran intet mycket Cardemum[m]or, Caneel muskotblomma, såcker så sött en will hafwa, blanda wäll till hopa slå uthi en tårtpanna med bakelse deg under, kan och elliest giöras, men då skall pannan smörias med smör, är det lös båtn i pannan, då giöres en deg omkring låt båtn gräddas på glöd med låck öfwer, att under kan och gräddas uthi ugn.