Lästext
Äppelkaka
1 Tag 16 eller 20 äpplen stek dem på halva sidan, tag och skrapa ur dem, tag bort skalet och kärnehuset, tag ½ kvarter söt grädda, 12 äggeblommor, vispa dem sönder, och slå på gräddan, lägg äpplen däruti med kanel, kardemummor, rosenvatten ½ kvarter, skirat smör, 3 semlor, av dem lägg i pannkakspanna med smör|68||105| och lät brynas, när det är helbrunt så tag och blanda väl tillhopa, lägg socker så sött som man vill havat, litet salt, rivit citronskal, när allt är tillsammans blandat, tag en tårtpanna eller tennfat, smörj i botten och på bräddarne, slå så den hopblandade degen i pannan och sätt i ugnen, när han har stått en stund, tag ut honom, strö riven semla på och sätt i ugnen, kakan skall väl först smörjas med smör, och så strös bröd på, den semlan skall icke vara brynt, lägg suckat uti, kan och gräddas i panna med lock på, 3 äggvitar tages och riv socker över, så är han färdig.