159. Äppelkaka

Lästext

Äppelkaka

1 Tag 16 eller 20 äpplen stek dem på halva sidan, tag och skrapa ur dem, tag bort skalet och kärnehuset, tag ½ kvarter söt grädda, 12 äggeblommor, vispa dem sönder, och slå på gräddan, lägg äpplen däruti med kanel, kardemummor, rosenvatten ½ kvarter, skirat smör, 3 semlor, av dem lägg i pannkakspanna med smör|68||105| och lät brynas, när det är helbrunt så tag och blanda väl tillhopa, lägg socker så sött som man vill havat, litet salt, rivit citronskal, när allt är tillsammans blandat, tag en tårtpanna eller tennfat, smörj i botten och på bräddarne, slå så den hopblandade degen i pannan och sätt i ugnen, när han har stått en stund, tag ut honom, strö riven semla på och sätt i ugnen, kakan skall väl först smörjas med smör, och så strös bröd på, den semlan skall icke vara brynt, lägg suckat uti, kan och gräddas i panna med lock på, 3 äggvitar tages och riv socker över, så är han färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Äppell Kaka.

    Tag 16 ell[er] 20 äplen stek dem på halfwa sedan tag och skrapa uhr dem, tag bårt skahlet och kiärnehuset, tag ½ qwarter söt grädda, 12 äggeblommor, wispa dem sönder, och slå på gräddan, läg äplen däruthi med Caneel, Kardemummor, Rosen Watn ½ qwarter, skirdt smör, 3 simblor, af dem lägg i Pankaks panna med smör|68||105| och lät brynas, när det är hel brunt så tag och blanda wäll tillhopa, läg såcker så sött som man will hafwat, litet salt, rifwit Citron skahl, när alt är tillsammans blandat, tag en tårt panna ell[er] Thenfath, smörg i båtn och på bräddarne, slå så den hopblandade degen i pannan och sätt i ugnen, när han har ståt en stund, tag uth honom, strö rifwen simbla på och sätt i ugnen, kakan skall wäll först smörjas med smör, och så strös bröd på, den simblan skall icke wara brynt, läg Sucat uthi, kan och gräddas i panna med låck på, 3 äghwitar tages och rif såcker öfwer, så är han färdig.