243. Göra kalops

Lästext

Göra kalops

1 Man skär tunna skivor av oxlåret, hackar dem väl på bägge sidor med en kniv, lägg så ned uti en gryta varvtals, med hackad lök, hel peppar, sönderskurin talg eller smör, packa det sen väl med handen, slå därpå sött svagöl och|158| litet vatten och saltas lagom emellan vart varv och kokas lyckt på lagom eld.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Giöra Callops.

    Man skiär tunna skifwor af oxlåret, hackar dem wäll på bägge sidor med en Knif, lägg så ned uthi en gryta hwarf tahls, med hackad löök, hel pepar, sönder skurin talg eller Smör, packa det sen wäll med handen, slå därpå sött Swagöhl och|158| litet watn och saltas lagom emellan hwart hwarf och kokas lyckt på lagom eld.