121. Brända mandlar

Lästext

Brända mandlar

1 Tag så många skålpund socker som mandel, tag en malmgryta, lägg sockret |41|däri som bör vara sönderstött hel fint, tag sen rosenvatten så mycket att det blir bra vått, sätt så på elden att koka, när det har en stund kokat så tag mandlarne, lägg i det kokande sockret, låt så åter koka en stund; tag sen 3:ne äggvitor på vart skålpund socker, vispa rätt väl och slå det i grytan, låt åter koka en stund, tag så ut, stå på ett bord, låt dem kallna, så äro de färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Brenda Mandlar

    Tag så många ℔: Socker som Mandel tag en Malmgryta lägg sokret |41|däri som bör wara sönderstött hel fjnt tag sen rosenwattn så mycket att det blir bra wått sätt så på elden att koka när det har en stund kokat så tag mandlarne lägg i det kokade sokret låt så åter koka en stund; Tag sen 3:ne Ägghwitor på hwart ℔:d Soker wispa rätt wähl och slå det i grytan låt åter koka en stund tag så uth slå på ett bord lat dem kålna så äro de färdiga.