1. En pålitlig mandeltårta

1. En pålitlig mandeltårta

Lästext

|1|

En pålitlig mandeltårta

1 Till en lagom stor tårta tages 40 ägg, där till 2 skålpund mandlar, 4 lod bittermandel, där till 1 ½ skålpund socker, äggen vispas en timma. 30 vitor tages bort, 10 lämnas ibland, sedan slås sockret i, och åter vispas en stund, sedan tages mandlarne lägges i ett fat, ock tages av den vispade degen en slev i sänder och så arbetas det med sleven till dess det blir bra, sedan slås det tillsammans och lägges i formen och sättes i ugnen. Mandlarna stötes med ett kvarter rosenvatten. Formen smörjes med brynt smör och mjöl.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    |1|

    En pålitelig Mandell Torta.

    Till en lagom stor torta tages 40 ägg, där till 2 skålpund mandlar 4. l. bittermandel, där till 1 ½ ℔ Såcker, äggen wispas en timma. 30 hwitor tages bort 10 lämnas ibland, sedan slås såckret i, och åter wispas en stund, sedan tages mandlarne lägges i ett faat, ock tages af den wispade degen en slef i sänder och så arbetas det med slefwen til des det blir bra, sedan slås det tilsammans och lägges i formen och sättes i ugnen. Mandlarna stötes med ett qwarter rosen watn. Formen smörjes med brynt smör och miöl.