67. En äppeltårta på särdeles manér

67. En äppeltårta på särdeles manér

Lästext

En äppeltårta på särdeles manér

1 Tag ¼ skålpund mandel, skala dem väl rena, sedan stöt dem väl små med rosenvatten, tag några äpplen och skala dem, skär dem sönder, sedan sätt dem på elden och |26|låt dem koka så länge till dess de bliva som en äppelmos, tag sedan de stötta mandlarna och äppelmosen och rör det tillsammans med socker, litet ingefära, 3 stycken ägg, sönderskuren suckat, sedan gör en tunn smördeg lika som till en annan tårta, lägg den under i pannan och slå det blandade moset däruti, strö litet stött kanel och socker däröver, sätt henne på elden och grädda med lagom eld över och under, det är rätt en skön äppeltårta.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Een Äppeltorta på serdeles Manier

    Tag ¼ ℔ Mandel skala dem wähl rena sedan stot dem wähl små med rosenwattn, tag nagra Äplen och skala dem skiär dem sönder, sedan sätt dem på elden och |26|låt dem koka så länge till dess de blifwa som en Äppel moos, tag sedan de stötta mandlarna och Äppelmosen och rör thed tillsam[m]ans med socker litet ingefära 3 st. Ägg, sonderskuren Sucat, sedan giör en tun[n] smördeg lika som till en annan torta lägg den under i pan[n]an och slå dett blandade Moset däruti strö litet stött canel och soker däröfwer sätt henne på elden och grädda med lagom Eeld öfwer och under dett är rätt en skiön äpeltorta: