Lästext
Mjölkrätt
1 Till ett stop mjölk tages 18 äggvitor, litet socker, rosenvatten, det kokas sedan, slås på ett fat, och när det blir kallt, strös kanel över.
1 Till ett stop mjölk tages 18 äggvitor, litet socker, rosenvatten, det kokas sedan, slås på ett fat, och när det blir kallt, strös kanel över.
Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.
1 åm | 157 liter |
1 tunna | 125,6 liter |
1 ankare | 39,25 liter |
1 fjärding | 31 liter |
1 kanna | 2,6 liter |
1 stop | 1,3 liter |
1 kvarter | 0,33 liter |
1 jungfru | 8,2 cl |
1 tunna | 146,6 liter |
1 fjärding | 18,4 liter |
1 skeppund | 170 kg |
1 lispund | 8,5 kg |
1 skålpund | 425 g |
1 lod | 13,3 g |
1 kvintin | 3,32 g |
1 markpund (= lispund) 20 marker | 8,5 kg |
1 mark (= skålpund) | 425 g |
pund = skålpund eller lispund, även apoteksvikt, libra medicinalis |
ca 356 g |
1 liber | 356,28 g |
1 uns | 29,69 g |
1 drakma | 3,71 g |
1 skrupel | 1,24 g |
1 gran | 61,85 mg |
1 daler | 4 mark | 32 öre |
Till et stop miölk tages 18 ägghwitor, litet såcker, rosen watn, det Kokas sedan, slås på et faat, och när det blir kalt, strös Kanel öfwer.