39. Äppelkaka

Lästext

Äppelkaka

1 Skala 20 stycken äpplen, lägg dem i vatten, skär dem i skivor, tag kärnhuset väl ut, koka dem sedan under lock med knappt vatten, sedan de äro väl kokade så krama dem sönder till mos, vispa sedan sönder 12 ägg och slå över äpplerna med ½ stop mjölk, socker, kanel, kardemumma, muskotblomma och litet rosenvatten och rivet bröd, smörj pannan med smör och mjölk, häll fyllningen i och låt gräddas.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Äppel Kaka

    Skala 20 st: Äplän, lägg dem i wattn, skiär dem i skifwor tag kiärnhuset wähl ut, koka dem sedan und:r låck med knapt wattn, sedan de äro wähl kokade så krama dem sönder till moos, wispa sedan sönder 12 Ägg och slå öfwer Äplerna med ½ Stop Miölck, socker canel, cardemum[m]a, muskotblom[m]a och litet rosenwattn och rifwit bröd, smör pan[n]an med smör och miölck häll fyllningen i och låt gräddas.