12. Mandelmunkar

Lästext

Mandelmunkar

1 Till ett skålpund mandel ½ stop söt grädda, ½ skålpund socker, 10 äggegulor, vispas väl tillsammans, sedan tager man mjölk och vatten och ett ägg, gör man sedan en lagom hård deg, och kavlar runda kakor, så stora som en bricka, sedan tages ett skedblad av berörde mandeldeg och lägges på kakan, och viker |5|degen över som en halvmåna, och stryker äggvita emellan, att det hålls till, så släpper man den i en panna att koka i skirt smör, så lägges det på fat.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Mandel Munkar.

    Till et ℔ mandel ½ stop söt grädda, ½ ℔ såcker 10 äggegulor, wispas wähl tillsammans, sedan tager man miölk och watn och et ägg, giör man sedan en lagom hård deg, och Kaflar runda Kakor, så stora som en bricka, sedan tages et skedblad af berörde mandel deg och lägges på Kakan, och wikär |5|degen öfwer som en halfmåna, och stryker ägghwita emellan, at thet håls till, så släpper man den i en panna at Koka i skierdt smör, så lägges det på fat.