8. En engelsk pudding

Lästext

En engelsk pudding

1 Man tager 1 stop grädda, rosenvatten ½ kvarter, ½ kvarter rhenskt vin, 12 ägg, 1 ½ skålpund mandel, kalvfettet skall skäras väl fint, och sedan hackas muskotblomma och socker, samt knytes i en salvet, och läggs i en sjudande vattugryta, kokas i 4 timmar, sedan rives suckat över, så är den färdig.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    En Engelsk Pudding.

    Man tager 1. stop grädda, rosen watn ½ qwarter, ½ qwarter ränskt wyn, 12 äg, 1 ½ ℔ mandel, Kalffetet skall skiäras wähl fint, och sedan hackas muskotblomma och såcker, samt Knytes i en salfwet, och lägs i en siudande watu gryta, Kokas i 4 timmar, sedan rifwes sukat öfwer, så är den färdig.