99. Svartsoppa på oxkött, gris och gås

Lästext

Svartsoppa på oxkött, gris och gås

1 Tag nåt kött så mycket dig behagar, lägg spad därpå att det är över, jämt med köttet, till 1 stop god ättika ½ stop vatten, när det nu kokar upp med köttet så skumma väl och lägg där till litet salt, grovt stött ingefära samt en lök som är skuren, när nu köttet är lagom kokt så lägg så mycket sirap däruti att det får sin rätta smak, låt koka litet, och låt litet nejlikor uti, om man vill laga det väl så lägges litet kardemummor, muskotblommor däruti, vispa så bloden däruppå och låt koka fylligt, förvara det sedan.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Swart soppa på Oxkiött Grys och Gåås.

    Tag nåt kiött så mycket dig behagar lägg spad därpå att det är öf:r jämt med kiöttet till 1 stop god Ätickia ½ stop wattn när det nu kokar upp med kiöttet så skuma wähl och lägg där till litet sallt Groft stött ingefära samt en löck som är skuren när nu kiöttet är lagom kokt så lägg så mycket sirap däruti att det får sin rätta smak låt koka litet, och låt litet neglikor uti om man will laga det wähl så legges litet cardemum[m]or Muskotblom[m]or däruti wispa så bloden däruppå och låt koka fylligt förwahra det sedan.