Lästext
Kålpudding
1 Gör goda frikadeller av kalvkött, koka dem i god köttsoppa, karva god vitkål sönder, kålen förvälles om man tycker att den skulle än ha någon grön smak, stuva den sedan med litet av ovannämnde soppa, smör, ingefära, muskotblomma, är kålen ej söt av sig själv så lägg en serviett i ett djupt fat men vät den först med smör, stryk sedan på servetten in i fatet en fingertjock frikadelldeg som |23|är gjord av oxkött, lägg sedan däri av den stuvade kålen och frikadellerna varvtals så ofta eller mycket som du vill ha puddingen stor till, bind sedan servetten igen med ett band, låt den koka en stund, när den är färdig eller gives fram, så stjälp den sakteligen på fat och giv därikring av den soppan som den är kokad i, så väl som av den soppan som den är kokad i, som och av den frikadellerna är kokade i, giv den god smak av krydder och smör, red av med rivet bröd eller bränt mjöl om så behöves, så vispa en par äggegulor uti med en bit socker och muskotblomma, när den slås i fatet det måste vara något stort fat att soppan hinner till att ösas på tallrikarna när puddingen lägges före, om soppan ej skulle vara vit eller se väl ut så vispas äggegulor uti.