84. Gädda med pepparrot

Lästext

Gädda med pepparrot

1 Koka fisken i salt vatten, lägg den sedan på fat och strö pepparroten på och ös sedan följande soppa däröver, vin och vinättika, smör, muskotblomma, socker och litet ingefära, gör den lagom tjock med äggeblommor, man smälter och bara smör över gäddan och strör pepparroten däröver.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Giädda med Pepparroth.

    Koka fisken i sallt wattn legg den sedan på fat och strö pepparroten på och öös sedan fölliande soppa däröfwer wyn och wynäticka, smör Muskotbloma socker och litet ingefähra giör den lagom tiok med Äggeblomor, man smälter och bara smör öfwer Giäddan och strör pepparroten däröfwer.