Lästext
Tallkottar och mandelbakelse
1 Tag så många ägg som du vill, vispa dem rätt väl, sedan lägg därtill stött kardemummor och muskotblomma, ett skedblad sötgrädda då tages till vart ägg, knåda sedan uti gott mjöl, bruka dem väl att de intet fastnar vid rivjärnet, tag små bollar därav, drag med fingren dem ut för rivjärnet på den inre sidan så få de fason som tallkottar, koka dem sedan så överhand som de görs i skirt smör, när de tages upp så lägges de på ett kläde, och vältras om, att fettet väl drages ur dem. Mandlar göres av samma deg eller å samma sätt, allenast att däri lägges stött mandel och degen göres så lös som man kan hantera den på bordet. Varav kavlas en kaka tjock som en riksdaler tages därutur med mandeljärnet och gräddas i smör; förfares vidare som ovan mält är; de kunna förvaras ½ år, akta att du ej lägger för mycket i grytan, att de hava rum att svälla.