2. Fatbakelse

Lästext

Fatbakelse

1 Till 1 stop kall mjölk tages 18 ägg med vita och allt, vispa mjölet uti äggen, slå så mjölken på, är det ej tjockt, så att det lägger sig en ring på degen, så vispa mera mjöl till. Tag ett flat fat, och smörj med smör, slå degen däri, sätt på en kokande vattengryta, låt grytan koka med kol under, stjälp ett annat fat över när det är stannad, tag fatet av grytan, skira smör, och skär degen i vad figur man vill, och koka i smöret, lägg upp bakel|2|sen på grått papper, att det drager flottet till sig. Strö socker över, så är det färdigt. Rosenvatten och muskotblomma lägges och till.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Faat bakelse.

    Till 1. stop kall miölk tages 18 äg med hwita och alt wispa miölet uti äggen slå så miölken på, är det ey tiokt, så at det lägger sig en ring på degen, så wispa mera miöl till. Tag et flat fat, och smöri med smör, slå degen däri, sätt på en kokande wattngryta, låt grytan koka med Kåll under stielp et annat fat öfwer när det är stannad, tag fatet af grytan, skier smör, och skiär degen i hwad figur man will, och koka i smöret, läg up bakel|2|sen på grått papper, at det drager flåttet till sig. Ströö såcker öfwer, så är det färdigt. Rosen watn och muskotblomma lägges och till.