71. Insyltade rosor

Lästext

Insyltade rosor

1 Leta ut de rödaste och vackraste bladen till 1 skålpund rosor, 2 skålpund socker, tag de bleka bladen och koka färgen väl ur dem, sila dem ifrån lagen, tag 2 gångor så mycket lag som socker, koka de urletade bladen däri, så länge att de ej knarka under tänderna, så äro de färdiga.

 

 

    Måttenheter

    Måttenheter

    Enligt 1665 års plakat och 1739 års förordning i Sverige.

    Rymdmått

    Flytande varor

    1 åm 157 liter
    1 tunna 125,6 liter
    1 ankare 39,25 liter
    1 fjärding 31 liter
    1 kanna 2,6 liter
    1 stop 1,3 liter
    1 kvarter 0,33 liter
    1 jungfru 8,2 cl

    Torra varor

    1 tunna 146,6 liter
    1 fjärding 18,4 liter

    Viktmått

    Viktualievikt

    1 skeppund 170 kg
    1 lispund 8,5 kg
    1 skålpund 425 g
    1 lod 13,3 g
    1 kvintin 3,32 g

    Järn- och kopparviktens system

    1 markpund (= lispund) 20 marker 8,5 kg
    1 mark (= skålpund) 425 g
    pund = skålpund eller lispund,
    även apoteksvikt, libra medicinalis
    ca 356 g

    Apoteksvikter

    1 liber 356,28 g
    1 uns 29,69 g
    1 drakma 3,71 g
    1 skrupel 1,24 g
    1 gran 61,85 mg

    Myntsorter

    1 daler 4 mark 32 öre

    Faksimil

    Transkription

    Insylltade Rosor.

    Leta uth de rödaste och wackraste bladen till 1 ℔ rosor, 2 ℔ socker, tag de bleka bladen och koka färgen wähl uhr dem, sila dem ifrån lagen, tag 2 gangor så mycket lag som socker, koka de urletade bladen däri, så länge att de ej knarka under tanderna så äro de färdiga.